2012-10-30

Co kraj to obyczaj ... MAROKO

Co kraj to obyczaj ... MAROKO

Maroko zajmuje pierwszą pozycję w rankingu krajów afrykańskich importujących herbatę. Miętę natomiast Marokańczycy uprawiają od wieków i można ją kupić na każdym targu.
Wspólne picie herbaty w tym kraju jest w

yrazem jedności i braterstwa.
Przygotowaniem i podaniem jej zajmuje się mężczyzna, który nalewa napar z imbryka - koniecznie z długim dzióbkiem, aby można było lać z większej wysokości, żeby na powierzchni powstał obowiązkowy turban, czyli warstwa piany. Herbatę podaje się w szklankach.
Jest to rytuał, który nawet na ruchliwej i głośnej ulicy przebiega w ciszy. Nie trwa długo: 10 min wystarcza osobie siedzącej ze skrzyżowanymi nogami przy niskim stoliczku, by przyrządzić napar.
Do herbaty po marokańsku potrzebujemy mięte, najlepiej - egipską (na?naa?) a także herbatę zieloną Gunpowder i cukier.
Zazwyczaj herbaty zielonej nie zalewamy wrzątkiem, tutaj jednak robimy wyjątek. W Maroku całość - miętę, zieloną herbatę i cukier - dodatkowo się podgotowuje, herbata nabiera wtedy mocy.

Zaproszony koniecznie musi wypić trzy szklanki naparu, zgodnie z marokańskim przysłowiem: ?Pierwsza szklanka ma moc miłości, druga ? gorycz życia, trzecia ? słodycz śmierci?.

Zaufane Opinie IdoSell
4.81 / 5.00 499 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-15
Miła i profesjonalna obsługa
2024-09-13
Herbaty super dziękuję
pixel